Zeytinyağı Mucizesi
Mevsim Geçişlerinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Mevsim Geçişlerinde Nelere Dikkat Etmelisiniz? Sonbahar depresyonu ya da ilkbahar alerjisini hayatınızda en az bir kez yaşamış olabilirsiniz. Tabii buna kışın geçirilen üst solunum yolu rahatsızlıkları ve yazın sıkça görülen iltihabi hastalıklar da eklenir.
Yataktan çıkamayacak kadar bitkin hissettiren bahar yorgunluğunu ya da grip olmaktan kurtulamadığınız bir sonbaharı daha yaşamamak için birkaç etkili alışkanlık edinebilirsiniz. Mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gerekenlere göz atmadan önce merak edilen bir sorunun cevabını paylaşmak isteriz: Mevsim değişikliği ne zamandır? Kuzey yarım küredeki mevsim geçiş tarihleri şunlardır:
- 21 Mart - 21 Haziran: İlkbahar
- 21 Haziran - 23 Eylül : Yaz
- 23 Eylül - 21 Aralık: Sonbahar
- 21 Aralık - 21 Mart: Kış
Mevsim değişikliklerinin vücuda etkilerini en aza indirgemek için dikkat edilebilecek konular şunlardır:
D Vitamini Alımına Dikkat Edin
Sonbaharla birlikte kapalı mekanlarda geçirilen zaman artar ve D vitamini alımı azalabilir. D vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynayan önemli bir vitamindir. D vitamini eksikliğinde kas ve kemik ağrısının yanı sıra depresyon ve yorgunluk da görülebilir. Sonbahar depresyonuna yakalanmamak için düzenli olarak açık alanda bulunup D vitamini almaya özen gösterebilirsiniz.
Beslenmenize Özen Gösterin
Kış mevsimini yatakta geçirmemek için öğünlerinizde bağışıklığı güçlendirici gıdaların bulunmasına dikkat edebilirsiniz. Çünkü bağışık sisteminin güçlü olması, vücudunuzun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlar. Güçlü bir bağışıklık sistemi için şu besin kaynaklarını düzenli olarak tüketmenizde fayda vardır:
- C vitamini alımı için portakal, limon gibi turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ile domates, marul, maydanoz gibi mevsimine uygun meyve sebzeleri tüketebilirsiniz.
- Güçlü bir antioksidan kaynağı olan E vitamininin alımı için zeytinyağı tüketebilirsiniz. E vitamini açısından zengin olan Komili Zeytinyağını yıl boyu yemeklerinizin ayrılmaz bir parçası yaparak mevsim geçişlerinde sağlıklı kalabilirsiniz. Zeytinyağının sağlığı destekleyici özelliklerini daha detaylı öğrenmek için ¨Her Gün 1 Kaşık Zeytinyağı Yemeniz İçin 5 Neden¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Antikor üretilmesine yardımcı olan çinkoyu alabilmek için yoğurt, fasulye, peynir ve kırmızı et yiyebilirsiniz.
- Bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan A vitamini için turuncu renkli havuç, kabak gibi gıdaları tüketebilirsiniz.
Günlük Rutininizi Koruyun
Güneşin daha az görünmesi ya da gün saatlerinin değişmesi yorgunluk ya da depresyona neden olabilir. Mevsim geçişlerinin psikolojinizi etkilememesi için günlük rutininizi korumaya çalışabilirsiniz.
Hava şartlarına uygun giyinerek günün belirli bir saatini muhakkak dışarıda geçirebilir, düzenli spor yapabilir ve kendinize dönemsel hedefler koyabilirsiniz. Bunlar hem stresinizi yönetmenize yardımcı olur hem de fiziksel olarak aktif kalarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Depresyon hissinden uzaklaşmak için Omega-3 yağ asiti içeren gıdaların tüketimine özen gösterebilirsiniz. Dengeli bir Omega-3 ve Omega-6 alımı için zeytinyağı ile yemeklerinize lezzet katabilirsiniz.
Karbonhidrat Alımını Sınırlandırın
Uzun kış akşamlarını kapalı alanda geçirmek karbonhidrat tüketimi isteğinizi tetikleyebilir. Çünkü karbonhidrat tüketmek mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotoninin yükselmesine neden olur. İdeal kilonuzu koruyup sağlıklı kalmak için karbonhidrat tüketimine özen gösterebilirsiniz. Güne protein bakımından zengin bir kahvaltı ile başlayarak kendinizi tok hissedebilir, gün içerisinde kalorisi düşük atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.
Yeterince Su Tüketin
Yaz mevsimi kadar kışın da su tüketimine özen göstermekte fayda vardır. Su, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Mevsim hastalıklarına yakalanmamak ve üst solunum yolu hastalıklarını kolay atlatmak için yeterli sıvı içebilirsiniz.
- Su Tüketin
- Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Mevsim Geçişleri
- D Vitamini