Zeytinyağı Rehberi
Zeytinyağı Filtreleme Nedir, Nasıl Yapılır?
Sızma ve riviera zeytinyağlarının özelliklerini ya da hangi yemeklerde kullanılabileceklerini artık çoğumuz biliyoruz. Zeytinyağı seçimi yaparken biraz daha gurme bir karar vermek içinse hala bazı zeytinyağı çeşitlerini daha yakından tanımamız gerekiyor. Bu özel lezzetlerden ikisi de filtreli ve filtresiz zeytinyağları. Dilerseniz önce ¨Zeytinyağı neden filtrelenir?¨ sorusunun cevabını arayarak zeytinyağı seçimi için ilk adımı atalım.
Zeytinyağını Nasıl Alırdınız; Filtreli mi Filtresiz mi?
Kadim ağacın meyvesi zeytin, hasat edilir ve zeytinyağı elde etmek üzere fabrikaya götürülür. Zeytin, fabrikada birkaç aşamalı işlemden geçirildikten sonra zeytinyağı elde edilir. Zeytinyağının içinde hala zeytin parçaları bulunan bu hali filtresiz zeytinyağıdır. Yani portakal suyunun o posasından ayrılmamış, bulanık hali gibidir. Zeytinyağı şişelenmeden önce filtrelerden geçirilerek içinde bulunan küçük partiküllerden arındırılır. Zeytinyağının tortusuz ve parlak bu haline filtreli zeytinyağı denir. Filtreli zeytinyağının dayanıklılığı filtresiz zeytinyağına göre daha yüksektir. Filtresiz zeytinyağı kullanacağınız zaman Komili’nin yarım litrelik filtresiz zeytinyağını tercih ederek yağınızı tazeliği bozulmadan tüketebilirsiniz.
Zeytinyağı Filtreleme Nasıl Yapılır?
Zeytinyağı filtreleme aşamasına gelene kadar hasat edilen zeytin şu aşamalardan geçer;
- Hasat edilen zeytin fabrikaya taşınır. Burada dal ve yaprak ayırma işlemi yapılır.
- Dal, yaprak gibi zeytinyağının tadını değiştirebilecek unsurlardan ayıklandıktan sonra yıkama işlemine geçilir. Zeytinin üzerinde birikmiş olabilecek toz ya da ilaç kalıntıları yıkanır.
- Yağın çıkması için zeytinlerin hamur haline gelmesi gerekir. Hamur haline getirmek için kırma-ezme işlemi yapılır. Hamur kıvamına getirilen zeytinler yoğurma bölümüne alınır.
- Yoğurma diğer adı ile malaksasyon işleminde hamur kıvamına gelen zeytin yoğrulur, preslenir ve yağ damlacıkları elde edilir. Malaksasyon işleminden sonra zeytin hamurunda kalan yağ alınır, pirina adı verilen parçalar dışarı atılır.
Tüm bu aşamalardan sonra zeytinyağı filtrelenir. Zeytinyağının elde edilme aşamalarında biriken hiçbir tortu ya da zeytin parçasının kalmaması için filtreleme yapılır. Şişeleme işleminden önce zeytinyağı pamuk filtrelerden geçirilerek filtrelenir. Böylece zeytinyağının içerisinde bulunan tüm parçacıklar süzülür. Zeytinyağı bulanık halden çıkarak berrak bir görünüm kazanır.
Hangi Zeytinyağı Daha Kaliteli: Filtreli mi Filtresiz mi?
Zeytinin yetiştirilme şartlarından yağın elde edilme yöntemine kadar zeytinyağının kalitesini belirleyen birçok faktör vardır. Filtreli ya da filtresiz oluşu ise zeytinyağının kalitesine etki etmez. Filtreli ve filtresiz zeytinyağı arasında seçim yapmak için damak zevkinize güvenmeniz yeterlidir. Zeytinin kokusunu daha yoğun alabileceğiniz, duyusal özellikleri baskın bir zeytinyağı tatmak isterseniz Komili Filtresiz Zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Ayvalık yöresinin zeytinlerinden soğuk sıkma yöntemi ile elde edilen Komili Filtresiz Zeytinyağı, soğuk yemeklerinize keskin bir zeytinyağı aroması katacaktır. Daha berrak görünümlü ve içerisinde parçacıklar olmayan bir zeytinyağı kullanmak isterseniz sızma, riviera, erken hasat ya da taş baskı gibi diğer çeşitleri deneyebilirsiniz. Zeytinyağının seçiminizi daha kolay bir hale getirmek için ¨Zeytinyağının Kalitesini Neler Etkiler?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Zeytinyağının Filtreli ya da Filtresiz Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Zeytinyağının içerisinde bulunan nem ve zeytinden kalan parçacıklar filtreleme işlemi ile ayrılır. Filtreli yağ berrak bir görünüme sahiptir ve içinde zeytin parçacıkları bulunmaz. Filtresiz zeytinyağı ise daha bulanık bir renktedir. Yağ şişesinin altında tortu ve zeytin parçacıkları bulunabilir. Zeytin ışık ile temas ettikçe bozulmaya başlayabilir. Bu sebeple zeytinyağı üretiminde koyu renkli şişeler tercih edilir. Filtresiz zeytinyağında tortu bulunup bulunmadığını görmek için başka bir şişeye boşaltmak doğru değildir. Çünkü oksijenle teması zeytinyağının daha çabuk bozulmasına sebep olur.
- Zeytinyağı Filtreleme
- Zeytinyağı Filtreleme Nasıl Yapılır ?
- Zeytinyağı Filtreleme Nedir ?